Zo kies je de juiste framemaat voor jouw fiets

Zo kies je de juiste framemaat voor jouw fiets

Je wilt een nieuwe fiets kopen, maar hoe weet je welke framemaat je nodig hebt? Er zijn enkele handige foefjes om uit te rekenen welke framehoogte bij jouw lengte past. Bressers Tweewielers legt het je graag uit!

Fietsen zijn verkrijgbaar in diverse framematen, van framehoogte 49 tot 65. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen, want zo kan je optimaal genieten van jouw fiets. Een fiets met een te hoge framemaat fietst niet prettig, want je kan niet bij de grond én je kan last van je nek en schouders krijgen. Een te kleine framemaat is ook niet bevorderlijk, want dan raak je met je knieën het stuur en zit je niet rechtop. Wil je een nieuwe fiets aanschaffen, dan is het belangrijk om te bepalen welke framemaat je nodig hebt.
 

Bereken jouw framehoogte

Er zijn enkele handige foefjes om uit te rekenen welke framehoogte bij jouw lengte past. Wij leggen hieronder stapsgewijs uit hoe je dit doet:

  • Stap 1: Doe je schoenen uit en ga met je rug tegen de muur staan. Zet je voeten zo’n vijftien centimeter uit elkaar.
  • Stap 2: Meet de afstand van kruis tot grond: hiermee bepaal je je binnenbeenlengte.
  • Stap 3: Onthou je binnenbeenlengte in centimeters en vermenigvuldig dit aantal met 0,68. De uitkomst is jouw framemaat.
     

Let op: zit je precies tussen twee framematen in, dan kan je het beste de lagere framemaat kiezen. Bij een fiets met een lagere framemaat kan je het stuur en het zadel iets verstellen, zodat de fiets toch geschikt is voor jouw lengte. Wil je een mountainbike of andere sportieve fiets aanschaffen, dan kan je sowieso de lagere framemaat aanhouden. Let bovendien op als je een fiets met geveerde zadelpen aanschaft. Door de vering moet je in de berekening vier centimeter van je lengte aftrekken.
 

Overzicht met framematen

Op de website van de ANWB staat een handig overzicht waarin je globaal kan zien welke framehoogte voor jouw lengte geschikt is.

Lichaamslengte                         Framemaat

150 tot 165 centimeter              49

155 tot 170 centimeter              51

160 tot 175 centimeter              53

170 tot 185 centimeter              57

185 tot 195 centimeter              61

195 tot 210 centimeter              65
 

Jouw droomfiets bij Bressers Tweewielers

Heb je vragen over de ideale framehoogte voor jouw fiets? Aarzel niet en breng een bezoek aan Bressers Tweewielers in Sint Willebrord. Onze rijwielspecialisten geven je advies op maat en helpen je met het uitzoeken van jouw droomfiets. En helemaal prettig: dankzij jarenlange ervaring zien zij vaak in één oogopslag welke framemaat voor jou geschikt is. Uiteraard kunnen we ons advies onderbouwen met speciale meetapparatuur. Kom naar onze winkel en zoek jouw nieuwe fiets uit!